Dagligdag på Nonnebakken

Ekstramateriale

Dagligdag på Nonnebakken

En række fund fortæller om de hverdagsaktiviteter, som også foregik på en vikingeborg. F.eks. vægtlodder, der vidner om handel og håndværk, en træspade og arbejdsøkser i jern, der kan have været brugt ved opførelsen af borgen, potteskår fra lerkar, som har været brugt i husholdningerne og glasperler og dragtnåle i bronze, der vidner om, at borgen også har haft et kvindeligt islæt.

Glasperler.

Blyvægtlod.

Del af dragtnål i bronze, et såkaldt skålspænde.

Nål i bronze.

Spade i træ.

Potteskår.

Jernøkser.

Nye undersøgelser på Nonnebakken har vist, at der også i århundrederne før 980 har været aktiviteter på stedet, altså samtidig med, at Odense vokser frem på nordsiden af åen. Bl.a. blev der fundet en såkaldt valkyriefibel, en dragtnål med motiver fra den nordiske mytologi, der dateres til 800-tallet. Til højre på nålen ses en stående skjoldmø med sit runde skjold. Til venstre ses en valkyrie på sin hest. Under hesten ses et firkantet skæbneklæde vævet af den faldne krigers tarme.

Spydsangen

I Njals Saga, som er skrevet på Island omkring år 1280, beskrives, hvordan valkyrier væver klæder af de udrevne mennesketarme og hvordan menneskehoveder udgør vævevægte. Imens valkyrierne væver, synger de den såkaldte ”spydsang”, som Johannes V. Jensen har gendigtet.

Læs Spydsangen